Växthus


Ett växthus hade länge stått högt på önskelistan. Genom pensioneringen och att vi  flyttade permanent till Oxabacken 2007 var det äntligen tid för att realisera våra växthusplaner.


Vi valde ett standardväxthus på drygt 17 m2 med aluminiumstomme. Redan i februari kunde vi påbörja grundläggningen och i slutet av april stod allt klart.Tomatplantor i långa rader får samsas med paprikor, chili, gurka  och sommarplantor.

Varje år testar Mai-Kathe några nya tomatsorter.


Sådden sker i februari inomhus i rumsvärme.


När plantorna är ca 10 cm höga planteras de om i större krukor och ställs ut i orangeriet.


När det blivit plusgrader i växthuset flyttar Mai-Kathe över plantorna dit och planterar om dem en sista gång, innan de i maj månad slutligen planteras i de stora murarbaljorna.


Plantorna ska ha gott om plats och får gödning regelbundet fram till augusti. De binds upp med snören, som kan förlängas efterhand som plantan går upp mot taket.


Alla plantor tjyvas utom de som är busktomater. Inga plantor toppas utan får växa och ge skörd ända in på hösten. När plantorna slutat växa får de inget mer vatten.


I oktober är skörden slut och växthuset töms på allt för att få en riktig rengöring. Vi brukar använda högtryckstvätten och spola över alla ytor med en blandning av såpa och T-sprit. Efter avspolning med rent vatten eftertorkar vi hela växthuset inne. Det ger en svampfri och bra odlingsmiljö inför nästa säsong.


Alla krukor töms på sin jord och tvättas noggrant, så att även de är klara för nästa års odling. Den gamla jorden återanvänds i orangeriet för uppdragning av sticklingar.


Om du klickar på tomatbilderna får du upp dem i stort format.